Definitionen av en kultfilm är att den har en stor skara fans som älskar filmen över allt annat och som gått till historien av den anledningen, snarare än för att vara ett stort mästerverk eller belönad med många priser. Det spelar ingen roll vilken genre som filmen tillhör; det kan vara en musikal eller en mordhistoria, en stor eller låg budget, med kända eller okända skådespelare och så vidare. De flesta kultfilmer brukar inte vara kommersiella – även om det finns en hel del undantag. Filmer som Grease och Trollkarlen av Oz var till exempel extremt framgångsrika när de kom ut, men det är den nästintill hysteriska fanskaran som gjort dem till kultfilmer och att de är lika älskade idag som de var då.

Märkliga och anti

Det som de flesta associerar med kultfilmer är dock inte dansande raggare eller flickor som blåsts iväg av en tornado utan snarare alster som är lite märkliga och absurda, gärna med en pik mot etablissemanget. En av de mest ultimata kultfilmerna är Stanley Kubricks otäcka dystopi A Clockwork Orange som handlar om farliga ungdomar som lever för att döda och våldta till Beethovens musik och de extrema metoder som regeringen tar till för att ”bota” dem. Det här är en film som fansen kan citera till döds och faktumet att den censurerats många gånger i ett otal länder gör den bara ännu ”kultigare”.

En regissör som lyckats vara ekonomiskt framgångsrik med kultstatusen i behåll är amerikanen Quentin Tarantino. Genom sina enormt populära men också okonventionella filmer som Pulp Fiction, Inglourious Basterds och Once Upon a Time in Hollywood fångar han publiken med sina medryckande och djupt satiriska dialoger, våldsamma sekvenser och oförutsägbara handlingar på ett mycket karaktäristiskt sätt. Medan många avskyr honom så är han dyrkad av många andra – och det är just det som gör honom till en kultikon!