Den brittiska komikerensemblen Monty Python är kanske inte det första namnet man tänker på då filmskapande ska diskuteras, men faktum är att deras filmer satt ett permanent fotavtryck i filmindustrins historia. Deras stil, repliker, visuella presentationer, musik och totala brist på respekt har inte bara inspirerat och influerat komiker runt hela jorden utan även påverkat allt från politik till moderna filmmakare, och de var så framåttänkande och innovativa att de fortfarande känns aktuella.

Medlemmarna

Gruppens alla medlemmar träffades redan i unga år då de fortfarande studerade vid prestigefyllda universitet som Oxford och Cambridge och snart började de skriva sketcher för brittisk TV. Så småningom bildade de en egen grupp som de kallade Monty Python av den enkla anledningen att de var tvungna att hitta på något efter påtryckningar från BBC.

De sex medlemmarna i gruppen var:

  • John Cleese – den mest allvarsamme men också ett stort komiskt geni.
  • Graham Chapman – surrealisten
  • Terry Jones – gladlynt, akademisk, temperamentsfull
  • Michael Palin – mer sansad och atletisk
  • Eric Idle – den mest musikintresserade
  • Terry Gilliam – den ende amerikanen, skicklig animatör och regissör

Filmer

Monty Python gjorde stor succé på TV med sin ”Flygande Cirkus”, en rad sketchprogram med mycket oväntade och surrealistiska inslag som vid första anblicken kunde verka totalt absurda men som i själva verket ofta bestod av djup samhällskritik. Medlemmarna drev med allt och ingenting var heligt, vilket fick som ganska naturlig följd att många upprördes av deras brist på vördnad.

När så gruppen bestämde sig för att göra film blev det första ämnet att behandla Kung Arthur och riddarna vid det runda bordet i filmen ”The Holy Grail”, på svenska olyckligt översatt ”Monty Pythons galna värld” som inte bara drev med den berömda berättelsen utan också med grundläggande orättvisor och tanken om vad en hjälte egentligen är.

Det stora smällen kom dock med den följande filmen ”The Life of Brian”, ”Ett herrans liv” som orsakade så stor skandal att den fortfarande är förbjuden i många länder. Här får publiken följa Brian som fötts ett stenkast från Jesus, och hur hela hans liv präglas av sin mer berömde granne. Filmen slutar med att Brian korsfästs och de som är korsfästa omkring honom brister ut i sången ”Always look at the bright side of life”, vilket väckte stort ramaskri på gator och i media.

Gruppens sista film blev ”Meningen med livet” där man gick tillbaka till det mer sketchliknande formatet, dock hela tiden med den typiskt pythonska karaktären. Efter det fortsatte gruppens alla medlemmar egna karriärer och skördade en hel del framgångar, men det är framför allt Terry Gilliam som fortfarande sysslar med film.