Den amerikanske skådespelaren Kirk Douglas avled nyligen vid 103 års ålder och trots en lång och innehållsrik karriär så kommer han för alltid att associeras med sin roll som den grekiske rebellslaven Spartacus i filmen med samma namn. Filmen följer den historiska revolten och dess slutliga misslyckande, och Douglas roll som den buttre men beslutne ledaren är närmast ikonisk.

En stor succé

Spartacus kom ut år 1960 och regisserades av Stanley Kubrick, mannen bakom andra stora verk som The Shining, A Clockwork Orange, 2001 och Full Metal Jacket, och kom att vinna många priser, inte minst fyra Oscars-statyetter. Under ett helt årtionde var filmen den största finansiella succén någonsin, och det har dragits många paralleller mellan den och den amerikanska frihetsrörelsen som färgade det politiska klimatet vid tiden.

Homofobi och censur

Vad som inte många vet om denna berömda film är dock ett mycket senare tillägg av den walesiske mästeraktören Anthony Hopkins som inkallades då filmen skulle restaureras på 90-talet. Under reparationens lopp upphittades en för tiden kontroversiell scen som hamnat på klippbordet då den ansågs ha homosexuella undertoner som censuren inte tillät. Scenen utspelades mellan en romare, spelad av Laurence Olivier, och en slav, spelad av Tony Curtis, där Olivier gör närmanden mot Curtis i ett bad. När den hittades ville restaureringsteamet återintegrera den i filmen men problemet var att ljudet hade fallit bort och Olivier inte längre var vid liv. Nu inkallades Hopkins, som förutom sin begåvning som skådespelare också är en skicklig röstimitatör, som talade in Oliviers roll så väl att ingen skulle märka det om de inte visste om det.