Akira Kurosawa är en av de främsta regissörerna någonsin, och förmodligen den störste japanske regissören genom tiderna.

En sak som är slående med Kurosawas filmer, i synnerhet de från andra halvan av hans karriär, är hur vackra kläder skådespelarna har på sig. Traditionella, färgglada japanska plagg som nog skulle vara ganska dyra att köpa i butik. Dyrt är det däremot inte om du handlar kläder hos Johnells.se. Just nu har de bra priser på Parajumper dam, jackor som är varma och sköna utan att vara otympliga.

Kurosawa började sin karriär med att göra film i andra världskrigets Japan. Han var då tvungen att i relativt hög utsträckning kompromissa med sina visioner för att inte stöta sig med de som styrde i det kejserliga Japan. Efter krigsslutet följde ytterligare några år av anpassning, då gällde det istället att filmerna skulle passera den amerikanska ockupationsmaktens censorer.

Hans frihet som filmskapare skulle dock snart bli total. Från 1950-talets inledning började han producera en hel serie odödliga filmklassiker: Rashomon, Seven Samurai, Yojimbo och många fler. Fram emot 1960-talets slut började dock hans kommersiella glans dala något. Detta ledde tragiskt nog till att han i början av 70-talet försökte ta livet av sig. Som tur var misslyckades han eftersom han hade ännu en kreativ period framför sig med filmer som Kagemusha och Ran.