Storfilmer har varit populära sedan stumfilmens tider, och även om de ofta blivit utskällda av ”seriösa” kritiker så har publiken oftast välkomnat det riktigt ståtliga och pampiga på vita duken. Det kan handla om historiska epos, som ”Spartacus” eller ”Kleopatra”, eller religiösa storverk som ”De Tio Budorden” eller ”Ben Hur” liksom science fiction eller modernare historia som ”2001 – ett rymdäventyr” eller ”Titanic”. Stort är kul, helt enkelt, och lockar många åskådare.

En mästare när det kommer till just storfilmer är den engelske regissören Ridley Scott som gett publiken mycket ögongodis sedan debuten på slutet av 70-talet. Även om han också har regisserat ”mindre” filmer som till exempel ”Thelma & Louise” så är det framför allt de mer spektakulära verken som gjort Scott till filmälskarnas favorit. Med debuten ”Alien” skrev han inte bara filmhistoria med sin klaustrofobiska miljö och nervkittlande spänning utan gjorde även den kvinnliga actionhjälten, spelad av Sigourney Weaver, till en ny sorts ikon.

Olika genrer

Som filmskapare är Ridley Scott inte rädd för att växla mellan olika genrer; så länge han är intresserad av ämnet är han villig att göra film om det. Av den anledningen har han gett sig in i stora projekt med mestadels extremt goda resultat, som till exempel filmen ”Blade Runner” – en dystopisk framtidsvision, ”1492 – den stora upptäckten” om Christoffer Columbus, ”Gladiator” som satte Russel Crowe och Joaquin Phoenix på den cineastiska stjärnhimlen och thrillern ”Hannibal”, en uppföljare till ”När lammen tystnar”. Listan kan göras oändlig och Scotts meritlista växer ständigt, och han har vunnit ett flertal priser för sina filmer. Bara ”Gladiator” kammade hem hela fem stycken, bland annat bästa film, kostym och manliga huvudroll.

Scott har också legat bakom en hel del filmer, dokumentärer och serier för TV och streamingtjänster, och till de kändaste hör ”The Good Wife”, ”Killing Kennedy” och ”Killing Jesus” även om den stora kärleken förblir film. Hans stil är mycket igenkännbar då han föredrar långa, utdragna sekvenser och inte är rädd för stora panoramashots som varar länge. Han har också en förmåga att göra musiken till en viktig medspelare, och flera av soundtracken till hans filmer står på egen merit, till exempel ”Blade Runner” och ”1492” av Vangelis, och ”Gladiator” av Hans Zimmer och Lisa Gerrard från gruppen Dead can Dance.

Några ord bör också ägnas åt Scotts skådespelare då de alla satt en mycket personlig prägel på hans filmer. Enligt Russel Crowe så är Scott genuint intresserad av skådespelares talanger, och är inte rädd att satsa på okända begåvningar eller att sätta kända stjärnor i oväntade roller. Han har alltid varit noga med att stora som små skådisar ska parkera sina egon vid ytterdörren, och föredrar att undvika konflikter och istället hålla öppen kommunikation, vilket gjort honom till inte bara publikens utan också många aktörers favoritregissör.