Idén tycktes för filmstudion vara totalt vattentät: en stor budget, några av tidens största skådespelare, en begåvad regissör och en av historiens mest intressanta karaktärer. Vad kunde gå fel? Att storfilmen Kleopatra skulle komma att bli så kostsam, utdragen och problemfylld var det nog få som hade kunnat förutse, men idag är den en av de första titlarna som kommer på tungan när cineastiska epos ska diskuteras.
Bakgrund och handling
Det hade redan gjorts filmer om Egyptens antika drottning, den mystiska och omdiskuterade Kleopatra, och hon hade förevigats på vita duken av namn som Claudette Colbert och Vivien Leigh. Ämnet var tacksamt och när produktionen sattes igång hade man 5 miljoner dollar till förfogande, vilket var 1,1 miljoner dollar mer än Borta med vinden, men inte ens hälften av vad Spartacus hade kostat. Till regissör utsågs den amerikansk-armeniske Rouben Mamoulian och huvudrollerna skulle innehas av Elizabeth Taylor och Richard Burton.
Handlingen var baserad på en bok om drottningen, och kretsade framför allt runt hennes kärleksrelationer med Julius Caesar, spelad av Rex Harrison och Markus Antonius, spelad av Burton. Omgivningarna var antikens Egypten och Rom, och kulisser och kostymer designades i pompa och ståt.
Problem med en gång
Det skulle inte dröja länge förrän problemen började hopas. Taylor blev sjuk och kunde inte spela enligt schemat och regissören var alldeles för omständlig, med konsekvensen att han bråkade med studion och snart fick sparken. Vädret var uselt och mitt i allt kaos blev Taylor och Burton förälskade i varandra och inledde en relation som snart uppdagades och orsakade stor skandal då båda var gifta. I skvallerpressen kallades de för ”Liz & Dick” och Vatikanen bannlyste Taylor för sina erotiska utsvävningar. Inom bara några månader hade man dragit över budgeten med hästlängder och studion var nära att ruineras.
Efter att en ny regissör, Joseph L. Mankiewicz, satts in började dock filmen arta sig men aldrig utan problem och det skulle ta två och ett halvt år att bli klar. Slutnotan blev hela 31 miljoner dollar men som tur var drogs pengarna snabbt in då folk flockades för att se den skandalomsusade produktionen. Kleopatra nominerades till flera Oscars, och kammade bland annat in vinsten för bästa dekor, specialeffekter och kostymer och hör än i dag till en av de mest älskade storfilmerna.
För att fira filmens femtioårsjubileum lät studion restaurera och ge ut filmen i nyskick, och idag kan man se den med både förbättrad bild och renare ljud.