Många drömmer om att kunna skapa sina egna filmer men de håller tillbaka eftersom de tror att man behöver ha kunskap och erfarenhet för att kunna göra det. Men faktum är att vem som helst kan skapa sina egna filmer och i det här inlägget får du några tips på hur du kan gå tillväga för att skapa dina egna filmer.

Kamera

En viktig sak för att du ska kunna spela in dina filmer är att du har en kamera. Du behöver inte investera i en dyr filmkamera. Till en början funkar det bra att filma genom din mobiltelefon, digitalkamera eller med en systemkamera. Det viktigaste är att du har möjlighet att kunna föra över dina videoklipp till din dator och att kameran har tillräckligt med utrymme för att du ska kunna filma det du behöver.

Redigera

En annan förutsättning för att du ska kunna skapa dina egna filmer är att du har ett program du kan redigera dina filmer i. På de flesta datorer finns det ett inbyggt program där du kan redigera dina filmer. Dessa program är oftast av de enklare slagen, vilket är bra för att du ska kunna lära dig att redigera. Att redigera filmer brukar ta en hel del tid och något som kan underlätta i din redigering är en datormus som kan göra det enklare för dig när du sitter och klipper i din film. Förutom att det finns redigeringsprogram som ingår i standardutbudet på en dator finns det också program du kan köpa som är något mer avancerade och kan vara värda att köpa när du känner att du har koll på allt vad redigering kan innebära.

Skriv manus

Men innan vi kan filma och redigera det färdiga resultatet behöver vi ett manus till filmen. Du kan både skriva ett bildmanus och ett manus på vad personerna i filmen ska säga. Ett bildmanus är ett manus som visar bildligt vilka händelser som ska ske i filmen och i vilken ordning tillsammans med en kort beskrivning av varje scen. Den andra typen av manus kallas för manuskript och är ett skriftligt underlag med både repliker och beskrivningar av filmens olika scener. Man kan säga att ett manuskript är ungefär som bokversionen av filmen. Ett manuskript innehåller alltså både dialoger mellan filmens olika karaktärer och beskrivning av scenerna de befinner sig i.

Visa filmen

Att ha ett färdigt resultat av en film är många gånger en morot för den som sitter och klipper och redigerar filmen. Oavsett om du är en etablerad filmskapare eller inte så är det alltid kul att kunna dela med sig av det man har skapat. Du kan välja att publicera filmen på en videoplattform eller ha en filmvisning för dina nära och kära på hemmaplan. Om du ska publicera filmen på en videoplattform, till exempel Youtube, är det viktigt att du ser till att du inte bryter mot upphovsrätten och att allt material är ditt.