Storbritannien har sedan länge välsignat sin omvärld genom att ge den några av TV- och filmhistoriens absolut främsta filmmakare och skådespelare. Med en lång teatertradition bakom sig har steget från scenen till vita duken skett helt naturligt, och det beror inte minst på den fantastiska ensemble som skådespelarna utgör.

Trots att många påstår sig vara helt okunniga inom området film så är det nog ändå få som inte har hört talas om levande virtuoser som Judy Dench, Anthony Hopkins, Emma Thompson och Helen Mirren, för att inte tala om bortgångna men aldrig glömda namn som Lawrence Olivier, Vivien Leigh, Peter O’ Toole och Alan Rickman. Det kommer också en ständigt stridande ström av nya talanger, som Benedict Cumberbatch, Kate Winslet och Emilia Clarke och det ser inte ut som om den kommer att sina i den närmaste framtiden.

Det finns också en hel del skådespelare som många inte vet om är brittiska, som till exempel ”Sex and the City”-legenden Kim Catrall, UFO-skeptikern Gillian Anderson i ”Arkiv X” och otrogne äkta mannen i ”The Affair”, Dominic West, Naomi Watts och Christian Bale. Det finns en britt runt varje hörn, och det bör filmälskare vara tacksamma för.