Den amerikanske filmregissören Jim Jarmusch anses av många vara den främsta, nutida kultfilmmakaren och är en av filmvetarnas stora favoriter. Med sin blandning av dysterhet och komedi, lätt absurda dialoger och förmågan att upptäcka talangfulla skådespelare kan Jarmush liknas vid en mer lågmäld Tarantino, och han är alltid populär vid filmfestivaler världen över.

Debuten kom med den mörka komedin Stranger than Paradise år 1984 som redan här visade Jarmusch mycket karaktäristiska stil med en extremt ”oväsentlig” handling men samtidigt totalt fängslande samtal mellan de olika karaktärerna. Den riktigt stora succén kom dock med den efterföljande filmen, Down by Law, som handlar om tre fångar och deras liv inne i och utanför fängelset. Den dittills okände italienske skådespelaren Roberto Benigni klev med filmen in på den internationella scenen och gjorde stormande succé, inte olikt Christoph Waltz i Tarantinos ”Inglourious Basterds” och filmen anses idag ett ”måste” i läroplanen för filmvetenskap.

Den excentriske Jarmusch senaste alster är zombiekomedin ”The Dead Don’t Die” och till den har han lyckats få med sig stora namn som Iggy Pop, Tilda Swinton, Bill Murray och Adam Driver och som alltid är det inte handlingen i sig som är i fokus, utan människornas tankar och samtal.