Den engelske regissören David Leans film Lawrence av Arabien är en av storfilmernas absoluta klassiker och anses, till skillnad från till exempel Kleopatra och Ben Hur, vara ett sant mästerverk. Med ett soundtrack, som nästan är lika känt som filmen, har den lockat till sig flera generationers publikskaror och kan idag ses med samma behållning som när det kom ut i början på 60-talet.

Handlingen

Filmen handlar om en verklig person, den brittiske officeren och författaren T. E. Lawrence, som kom att spela en stor roll i den så kallade arabiska revolten som blossade upp år 1916 mot det döende Osmanska riket. Storbritannien hade bestämt att backa upp den arabiska sidan, och Lawrence stred sida vid sida med olika arabiska arméer och stammar och blev mycket god vän med dess ledare. Till skillnad från många andra brittiska militära ledare runtom i världen valde Lawrence att intressera och acklimatisera sig djupt med den lokala kulturen, och det finns berömda fotografier av honom klädd som en beduin i stället för sin regelrätta uniform.

Lawrence kom att skriva en bok om sina upplevelser i självbiografin ”The Seven Pillars of Wisdom” och det var den som så småningom blev grund för David Leans storfilm. Förutom de historiska händelser som boken handlar om och som storslaget filmatiserades, så var Lawrence djupt berörd av sina upplevelser och led länge av vad som idag skulle kunna kallas posttraumatisk stress. Trots strider och äventyr så var det dock en motorcykelolycka som ändade hans liv vid blott 46 års ålder.

Skådespelarna

Förutom de fantastiska scenerna av den arabiska öknen och stora slagen så var det framför allt Leans val av skådespelare som gjorde Lawrence av Arabien till en så stor succé. Den egyptiske aktören Omar Sharif fick nu sin stora chans efter att den tilltänkte skådespelaren som skulle spela den förste manliga birollen ställde in, och även om han redan var känd i sitt hemland gjorde han nu internationell debut. Det här var hans första engelskspråkiga film och han blev snabbt populär – inte minst bland den kvinnliga publiken.

Andra stora namn som medverkade var Anthony Quinn, Alec Guinnes, Anthony Quayle och Claude Reins men det var den inte ännu 30 år fyllda huvudrollsinnehavaren som stal hela showen! Den ståtlige, karismatiske och oerhört begåvade Peter O’Toole tog filmduken med storm och trots många prisbelönade utmärkelser under sin långa och produktiva karriär så kom han att för alltid associeras med Lawrence av Arabien.