Vid en omröstning om vilken som är Sveriges roligaste film genom tiderna så vann, inte särskilt förvånande, Sällskapsresan, som trots att den har många årtionden på nacken fortfarande ses om och om igen. Idag är den upphöjd till kultrulle och dess skapare, Lasse Åberg, har i sitt museum rekvisita från filmen och dess antihjälte, tönten Stig-Helmer, spelad av honom själv.

Det som gjort Sällskapsresan så populär är dess igenkänningskomik, allt ifrån Stig-Helmers flygresa till svenska turisters beteenden och semesterorternas glassiga reseledare. Det kryllar av repliker och många reciteras än idag, som till exempel ”De fyra p:na”, ”Svenskar reser inte till någonting, de reser från någonting” och ”Finns det svenskt kaffe?” och det ser ur som att även dagens publik tycker att den är precis lika rolig.

Filmen kom ut år 1980 och i den spelade många av Sveriges populäraste skådespelare, som till exempel Kim Anderzon, Sven Melander och Magnus Härenstam men också norrmannen Jon Skolmen. Som så ofta är fallet med kultfilmer så fick den ganska usel kritik när den kom ut men vann en plats i det svenska folkhjärtat. Ett antal filmer spelades senare in som fortsättningar med blandade resultat, med det har alltid varit originalet som vunnit i långa loppet.